ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η βρογχοσκόπηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει τους μεγάλους αεραγωγούς του ασθενούς (τραχεία, βρόγχους) δηλαδή τις κύριες οδούς που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες.

Το βρογχοσκόπιο οπτικών ινών ( ινοπτικό , βιντεοβρογχοσκόπιο)  είναι η χρησιμοποιούμενη συσκευή και αποτελείται από ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκόπιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με πηγή ψυχρού φωτός και οθόνη , ενώ παρέχει αυλούς εργασίας τόσο για έγχυση και αναρρόφηση υγρών όσο και τα την είσοδο λεπτότατων εργαλείων ( λαβίδες, βελόνες , ψήκτρες ) για λήψη υλικών ιστολογικών ή κυτταρολογικών απόλυτα στοχευμένα. 

Ενδείξεις για τις οποίες απαιτείται η βρογχοσκόπηση:

1. Η συχνότερη ένδειξη για τη διενέργεια βρογχοσκόπησης είναι η υποψία για καρκίνο  του πνεύμονα ή άλλων νεοπλασμάτων πρωτοπαθών ή δευτεροπαθών  λόγω αιμόπτυσης ή λόγω ευρημάτων (ύποπτη σκίαση) στην ακτινογραφία θώρακος και στην αξονική θώρακος. Η βρογχοσκόπηση στην ογκολογία του θώρακα έχει εξέχουσα θέση  τόσο στη διάγνωση και στη σταδιοποίηση πνευμονικών όγκων (ενδοβρογχικός υπέρηχος EBUS και λήψη ιστολογικού και κυτταρολογικού υλικού από λεμφαδένες του μεσοθωρακίου) όσο και στην παρακολούθηση για πιθανή τοπική υποτροπή μετά από θωρακοχειρουργική επέμβαση ( πνευμονεκτομή ή λοβεκτομή ). Μια σημαντική συμβολή της βρογχοσκόπησης είναι η πρώιμη ανίχνευση δυσπλασιών και αρχόμενων κακοηθειών μέσω τεχνικών αυτοφθορισμού και στοχευμένης ληψης βιοψιών από παθολογικές περιοχές του βρογχικού δέντρου.   

2. Μια άλλη συχνή ένδειξη για βρογχοσκόπηση είναι η λήψη δειγμάτων για μικροβιολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαγνωσθεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού, κυρίως όταν πρόκειται για άτυπες ή ευκαιριακές λοιμώξεις σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή σε περιπτώσεις βραδέως λυομένης πνευμονίας ή , επίσης,  όταν δεν έχει καταστεί δυνατή η λήψη πτυέλων σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε πνευμονική φυματίωση. Λαμβάνεται βρογχικό έκπλυμα ( washing) ή βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα (BAL) ή προστατευμένη ψήκτρα για συμβατικές καλλιέργειες ή εξετάσεις μοριακής βιολογίας (PCR)

3. Μια άλλη ένδειξη της βρογχοσκόπησης είναι η διερεύνηση των λεγόμενων διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών ( πνευμονική ίνωση , πνευμονική ηωσινοφιλία, σαρκοείδωση , αυτοάνοσα νοσήματα του συνδετικού ιστού, κυψελιδική αιμορραγία κά) . Στις περιπτώσεις αυτές , εκτός από βιοψίες, κυτταρολογικό υλικό και μικροβιολογικό υλικό , κατά την βρογχοσκόπηση λαμβάνεται Διαβρογχική Βιοψία ή Βρογχοκυψελιδικό Έκπλυμα (BAL, BronchoalveolarLavage) , που είναι δείγμα από τα περιφερικά τμήματα των πνευμόνων με ειδική τεχνική ενσφήνωσης και αναρρόφησης το οποίο αναλύεται μέσω κυτταρομετρίας ροής για υποπληθυσμούς λεμφοκυττάρων και άλλες αναλύσεις κυτταρικών πληθυσμών , ανάλογα με την ένδειξη.

4. Λιγότερο συχνά αλλά πολύ εντυπωσιακά , ως προς το θεραπευτικό αποτέλεσμα που παρέχουμε στον ασθενή μας ,  διενεργείται βρογχοσκόπηση σε περιστατικά εισρόφησης ξένου σώματος στους βρόγχους . Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ασθενείς με εντοπισμένο συριγμό που δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή ( με ή χωρίς εύρημα ακτινοσκιερού σώματος στην ακτινογραφία θώρακος) βρισκόμαστε ενώπιον ξένου σώματος ενσφηνωμένου στους βρόγχους (  ψαροκόκαλα, ξηροί καρποί , δόντια και άλλα πολλά ) , το οποίο και αφαιρείται , χωρίς επέμβαση , με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων ( λαβίδες , ¨καλάθια¨ )

Η βρογχοσκόπηση διενεργείται από έμπειρο πνευμονολόγο-βρογχοσκόπο σε κατάλληλα εξοπλισμένο βρογχολογικό εργαστήριο σε συνεργασία με κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγο. Η κα Γκιζοπούλου έχει μεγάλη εμπειρία σε ποικίλα περιστατικά και αριθμό βρογχοσκοπήσεων  τόσο στα πλαίσια της εκπαίδευσής της ( Σισμανόγλειο ΓΝ, AmericanCollegeofChestPhycisians, EBAP-EuropeanBoardofAccredation  ) όσο και κατά την πολυετή εμπειρία της στο πλήρως εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής ενδοσκοπικό βρογχολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Metropolitan.