ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ

Η σπιρομέτρηση είναι μία απλή αλλά πολύτιμη εξέταση ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων, όπως το βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Είναι μια από τις βασικές εξετάσεις που πρέπει να διενεργούνται σε περιπτώσεις:

-διερεύνησης των αιτίων δύπνοιας

-προεγχειρητικού ελέγχου , ιδιαίτερα σε καπνιστές ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

- διάγνωση και παρακολούθηση πολλών πνευμονικών παθήσεων

-προληπτικού περιοδικού ελέγχου υγείας καπνιστών ή εργαζόμενων σε επιβαρυμένο για τους πνεύμονες εργασιακό περιβάλλον  ( ψήστες , μάγειρες, κομμωτές , εργάτες ορυχείων , οικοδομών., χωματουργικών ,ηλεκτροσυγκολλητές, έκθεση σε πτητικά χημικά κ. ά. )

Η εξέταση  γίνεται με το σπιρόμετρο ( από το λατινικό spirare=αναπνέω)

Υπάρχουν πολλοί τύποι σπιρομέτρων και , όπως σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ιατρικής έτσι και εδώ έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην μετάβαση από ογκώδη μηχανήματα με κώδωνα και γραφίδα σε σύγχρονα υπολογιστικά προγράμματα μικρά και φορητά.

Το σπιρόμετρο διαθέτει συνήθως ένα σωλήνα το ένα άκρο του οποίου είναι συνδεδεμένο με το μηχάνημα και στο άλλο προσαρμόζουμε ένα επιστόμιο μέσω του οποίου ο εξεταζόμενος  εισπνέει και εκπνέει με δύναμη, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του νοσηλευτή.

Πρόκειται για εξέταση με ποιοτικά χαρακτηριστικά που προϋποθέτουν την πολύ καλή συνεργασία του εξεταζόμενου για την εκτέλεση των αναπνευστικών κινήσεων που του ζητούνται ( βαθειά εισπνοή , γρήγορη και παρατεταμένη εκπνοή κλπ) .

 Γίνεται μέτρηση του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου όγκου αέρα σε συνάρτηση με το χρόνο.

Ανάλογα τα αποτελέσματα διαπιστώνουμε αν ο εξεταζόμενος έχει φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία ή αν υπάρχει διαταραχή του αερισμός ( απόφραξη ή περιορισμός).

Οι τιμές τις οποίες μπορούμε να αξιολογήσουμε με μία ματιά είναι:

  • ο όγκος αέρα που εκπνέεται βίαια το πρώτο δευτερόλεπτο: FEV1
  • ο ολικός βίαια εκπνεόμενος όγκος: FVC
  • ο λόγος τους: FEV1/FVC
  • η μέγιστη ροή ή αιχμή ροής: PEF
  • η μέγιστη μεσοεκπνευστική ροή: MMEF25-75%

Οι τιμές που μετρώνται με τη σπιρομέτρηση εκφράζονται σε ποσοστό συγκριτικά με τις προβλεπόμενες τιμές για το συγκεκριμένο άτομο που εξετάζεται (με βάση το φύλο, την ηλικία, το ύψος, το βάρος σώματος ακόμα και τη φυλή).

 

spirometrhsh