Εξετάσεις

ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ
1. Τι κερδίζω αν κόψω το κάπνισμα ;
2. Τεστ κινήτρων για καπνιστές
3. Μυθοι και αληθειες για το καπνισμα
4. Πόσο εξαρτημένος είσαι από τη νικοτίνη ;

Περισσότερα...

ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ;

Περισσότερα...

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ μέσω συσκευής ApneaLink

Η αρχική μελέτη ύπνου κατ΄ οίκον σε ασθενείς με κλινική υποψία παρουσίας συνδρόμου διαταραχής της αναπνοής κατά τον ύπνο γίνεται με τη χρήση της διαγνωστικής συσκευής ApneaLink (της εταιρείας ResMed) για τον έλεγχο του συνδρόμου υπνικής άπνοιας.

Περισσότερα...

ΑΕΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η μέτρηση των αερίων του αρτηριακού αίματος είναι εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση στην αξιολόγηση και παρακολούθηση της αναπνευστικής ανεπάρκειας και εκτροπών του μεταβολισμού.

Περισσότερα...

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΚΠΝΕΟΜΕΝΟΥ CO

Η μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) στον εκπνεόμενο αέρα γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής μέσα στην οποία εκπνέει ο ασθενής, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται.

Περισσότερα...

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Η μέτρηση των πνευμονικών αντιστάσεων στη ροή του αέρα είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που διενεργείται στο εργαστήριό μας.

Περισσότερα...

ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΣΗ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ

Η θεραπεία των αποφρακτικών πνευμονικών νοσημάτων (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, βρογχεκτασίες, αποφρακτική βρογχιολίτιδα κά)είναι κατά κύριο λόγο εισπνεόμενη, καθώς με αυτή εξασφαλίζεται ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, απευθείας στο πάσχον όργανο-στόχος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι πνεύμονες,

Περισσότερα...

ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης ασθενών στην οικία τους , κατόπιν συνεννοήσεως , όπως επίσης υπάρχει η δυνατότητα κατ ‘οίκον διενέργειας οξυμετρίας , σπιρομέτρησης και λήψης αερίων αίματος.

Περισσότερα...

ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η βρογχοσκόπηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει τους μεγάλους αεραγωγούς του ασθενούς (τραχεία, βρόγχους) δηλαδή τις κύριες οδούς που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες.

Περισσότερα...

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΜΥΩΝ

Οι αναπνευστικοί μύες είναι υπεύθυνοι για τη ζωτική λειτουργία της διατήρησης κυκλοφορίας αέρα στον οργανισμό, για τον εισπνευστικό και εκπνευστικό κύκλο και την ικανότητα αναπνοής καθώς στον άνθρωπο η εισπνοή είναι κατά κύριο λόγο ενεργητική διαδικασία ενώ η εκπνοή είναι παθητική.

Περισσότερα...

ΚΑΜΠΥΛΗ ΡΟΗΣ - ΟΓΚΟΥ

Καμπύλη ροής - όγκου

Είναι η γραφική παράσταση της σπιρομέτρησης , η καταγραφή της ροής εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα σε συνάρτηση με τον όγκο του αέρα με τη μορφή καμπύλης .

Περισσότερα...

ΠΑΛΜΙΚΗ ΟΞΥΜΕΤΡΙΑ

 

Η παλμική οξυμετρία είναι η απλούστερη εξέταση για την εκτίμηση της οξυγόνωσης ή καλύτερα τον κορεσμό σε οξυγόνο στο αίμα ( το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο). Πρόκειται για μια σύντομη διαδικασία, απλή, μη επεμβατική και ανώδυνη. Το αποτέλεσμά της χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης της μεταφοράς του οξυγόνου στους περιφερικούς ιστούς.

Περισσότερα...

ΣΤΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής είναι μια σχετικά απλή και ανώδυνη εξέταση για τον ασθενή , που όμως είναι πολύπλοκη στην ανάλυση και την ερμηνεία από τον ειδικό πνευμονολόγο. Αφορά σε σύνθετες παραμέτρους που αντανακλούν και ποσοτικοποιούν την φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος, και ειδικά των πνευμόνων.

Περισσότερα...

ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ

Η σπιρομέτρηση είναι μία απλή αλλά πολύτιμη εξέταση ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων, όπως το βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Περισσότερα...