Ποια είναι τα συμπτώματα για τα οποία πρέπει να συμβουλευθείτε οπωσδήποτε τον πνευμονολόγο σας;

Ποια είναι τα συμπτώματα για τα οποία πρέπει να συμβουλευθείτε οπωσδήποτε τον πνευμονολόγο σας:


Βήχας :
ξηρός ή παραγωγικός , παροξυσμικός ή συνεχής, πρωινός «τσιγαρόβηχας » ή βήχας εμφανιζόμενος κατά την κατάκλιση ή που σας ξυπνάει τις πρώτες πρωινές ώρες , είναι συχνά ένα σύμπτωμα που υποτιμάται από τον ασθενή επί εβδομάδες ή και μήνες. Πρόκειται για αντανακλαστικό , προστατευτικό των αεροφόρων οδών , το οποίο όταν επιμένει για περισσότερες από 2 εβδομάδες , χρειάζεται έλεγχο για μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να το προκαλούν . Ο πνευμονολόγος σας θα σας συστήσει ακτινολογικό έλεγχο και θα σας κάνει σπιρομέτρηση (από το λατινικό spirare=αναπνέω) , δηλαδή θα σας υποβάλει σε λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής.
Συριγμός :
Η θορυβώδης αναπνοή , το «σφύριγμα» στην εκπνοή ή στην εισπνοή , τα «γατάκια » , το «βράσιμο στο στήθος » είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς περιγράφουν αυτό το ενόχλημα . Είναι το ηχητικό αποτέλεσμα της στένωσης των βρόγχων , λόγω της οποίας η ροή του αέρα που αναπνέουμε γίνεται στροβιλώδης και ταχύτερη. Ο ρόλος της σπιρομέτρησης και εδώ είναι πολύτιμος.
Δύσπνοια:
Αναπνευστική δυσχέρεια , «φούσκωμα » , το υποκειμενικό αίσθημα έλλειψης αέρα , είτε σε κόπωση είτε σε ηρεμία , αποτελεί σύμπτωμα που μπορεί να εγκατασταθεί ξαφνικά (οξέως) ή και προοδευτικά , χωρίς να γίνει στα αρχικά στάδια αντιληπτό . Χρειάζεται άμεση διερεύνηση του αιτίου και αντιμετώπιση καθώς είναι συχνά σοβαρές καταστάσεις που την προκαλούν.
Αιμόπτυση :
Η εμφάνιση αίματος στα πτύελα , είτε με τη μορφή σταγονιδίων ή γραμμών , είτε ως ζωηρό ερυθρό ή και καφέ σκούρο αίμα που αποβάλλεται με το βήχα ή και με το «καθάρισμα του λαιμού» , αποτελεί σύμπτωμα που συχνά προκαλεί ανησυχία στον ασθενή και μπορεί να οφείλεται τόσο σε σοβαρές όσο και σε πιο «αθώες » παθήσεις . Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφερθεί στον πνευμονολόγο σας το ταχύτερο δυνατό και αναζητηθεί το αίτιο. Πιθανώς να χρειάζεται να υποβληθείτε σε βρογχοσκόπηση.
Θωρακικός πόνος :
Συσφικτικός , αίσθημα βάρους στο στήθος , διαξιφιστικός , επιδεινούμενος με τις αναπνευστικές κινήσεις ή με τη θέση του σώματος , πίσω από το στέρνο ή στα πλευρά , εμφανιζόμενος κατά την κόπωση ή σε ηρεμία , πρέπει ταχέως να ελεγχθεί από τον πνευμονολόγο ή /και από τον καρδιολόγο σας.
Ροχαλητό:
Το βαρύ , διακοπτώμενο ή με κορυφώσεις (crescendo ) ροχαλητό συνηθίζουμε να το θεωρούμε «φυσιολογικό» φαινόμενο ( συχνές δικαιολογίες είναι: ‘’παράφαγα για βράδυ ,’’ έχω στραβό διάφραγμα ‘’, ’’ κάπνισα πολύ σήμερα ‘’. Ωστόσο αυτό το «αθώο» σύμπτωμα , ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα : ανήσυχο ύπνο, πρωινούς πονοκεφάλους , βαρύ κεφάλι , δύσκολο ξύπνημα , ημερήσια υπνηλία , αίσθημα χρόνιας κόπωσης , δυσθυμία , νυχτερινή ενούρηση , τότε μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα της αναπνοής κατά τον ύπνο . Συζητείστε με τον πνευμονολόγο σας την αναγκαιότητα να υποβληθείτε σε μελέτη ύπνου.