Εποχική γρίπη- Έφτασε η ..εποχή της ! Ας αμυνθούμε!

Με τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα θα πρέπει να θυμηθούμε τι είναι η εποχική γρίπη, ποιους αφορά , ποιοι πρέπει να ενισχύσουν την άμυνά τους μέσω εμβολιασμού.

Γρίπη και κοινό κρυολόγημα : είναι το ίδιο;

Η εποχική γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε. Τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες, όμως άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές. Η βαρύτητα της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου διαπιστώνεται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα . Για παράδειγμα την περίοδο γρίπης 2013-2014 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 330 σοβαρά κρούσματα γρίπης από τα οποία 255 (77,3%) αφορούσαν άτομα με υποκείμενο χρόνιο νόσημα ( keelpno.gr)

Αντιθέτως, οι ιογενείς λοιμώξεις από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος έχουν πολύ ηπιότερη κλινική εικόνα και είναι σπάνιο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.
Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ή σοβαρή νόσο και μερικές φορές να οδηγήσει σε θάνατο.
Η γρίπη εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις. Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης είναι συνήθως από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή και με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες ( κοινή χρήση σερβίτσιων ή ποτηριών , πόμολα πόρτας , τηλεφωνικές συσκευές ή και από τις παλάμες των φορέων μέσω χειραψίας! ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμβουλεύουμε για την χρήση χαρτομάντιλων μιας χρήσεως όταν ένα άτομο έχει βήχα , φτέρνισμα ή καταρροή.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από την εποχική γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Ατομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να εμβολιάζονται , καθώς κινδυνεύουν από σοβαρότερες εκδηλώσεις της γρίπης με επιπλοκές. Χαρακτηριστικά , όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περσινή περίοδο γρίπης, από τα 255 σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο τα 20 (7,84%) είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων με φυσικό αερισμό, η αποφυγή συγχρωτισμού σε μικρούς κλειστούς χώρους μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης. Επίσης σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας αλλά και των φροντιστών ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με τον εμβολιασμό προστατεύεται τόσο ο εργαζόμενος και η οικογένειά του, όσο και οι ασθενείς , ενώ παράλληλα περιορίζεται η νοσοκομειακή μετάδοση και η εξάπλωση επιδημιών .
Tα αντιγριπικά εμβόλια είναι πολυδύναμα εμβόλια που αποτελούνται από τρία κεκαθαρμένα και αδρανοποιημένα σε φορμαλδεϋδη στελέχη υποτύπων του ιού της γρίππης (2 τύπου Α και 1 τύπου Β) και παρέχoυν προστασία από την γρίππη. Τα στελέχη που περιέχονται κάθε χρόνο είναι διαφορετικά και εξαρτώνται από τους ορότυπους που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά.

Αντιγριπικός εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου

Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
o Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
o Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
o Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
o Μεταμόσχευση οργάνων
o Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
o Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
o Χρόνια νεφροπάθεια
o Νευρομυικά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κα)

Πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός ;

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι Οκτώβριος - Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ ́ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

Αποτελεσματικότητα του εποχικού αντιγριπικού εμβολίου

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 70% εως 90%. 

Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.
Ο ρόλος του είναι η μείωση της πιθανότητας μετάδοσης της γρίπης αλλά και η άμβλυνση της σοβαρότητας των κρουσμάτων.

Είναι ασφαλές το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

Το εποχικό εμβόλιο είναι κατά κανόνα καλά ανεκτό και ασφαλές.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός ( με λίγα λόγια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη αλλά σε πολύ μικρότερη ένταση και διάρκεια)
Μετά τον εμβολιασμό ( όπως συμβαίνει με κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα ) υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα των διεθνών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν προκύπτει συσχέτιση με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain – Barre , ωστόσο είναι ένα θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα και είναι σε διαρκή επιτήρηση)

Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

Οι αντενδείξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:
• άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα).
• άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο
εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
• άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre.
• άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

Η πρόληψη αποτελεί ισχυρό όπλο απέναντι σε επιδημίες εποχικής γρίπης και η ενημέρωση και εγρήγορση της κοινότητας αποτελεί ασφαλή τρόπο υγειονομικής προστασίας.

Ετικέτες: γριπη, εποχικη, εμβολιασμος, πνευμονολογος, φυματιολογος